duminică, 4 martie 2012

Lucruri utile de stiut despre pompe submersibile si hidrofoare

Cand vorbim despre pompe submersibile si hidrofoare trebuie sa stim putin despre clasificarile facute in ceea ce le priveste. Clasificari utile atunci cand dorim sau credem ca avem nevoie de pompe submersibile si hidrofoare pentru diverse lucrari.  Iata spre exemplu o clasificare generala a pompelor, pentru a intelege mai bine diferentele dintre ele.

Avem in primul rand clasa de pompe submersibile, care cuprinde la randul ei doua subclase: pompele monoetajate, destinate apelor murdare, si cele multietajate, destinate apelor curate. Mai avem apoi pompe de suprafata, care pot fi de mica adancime si de mare adancime. In general, majoritatea pompelor submersibile sau de suprafata pot fi echipate cu mijloace de automatizare. Iata care sunt aceste mijloace de automatizare: dispozitivul press control, recomandat atunci cand pompa deserveste mai putine arii de consum; grupul hidrofor, recomandat atunci cand pompa deserveste mai multe arii de consum sau cand aceste arii sunt mai des utilizate.

Dar hai sa vedem putin care sunt partile component ale unui hidrofor: buson de umplere pentru amorsare, orificiu aspiratie, corpul pompei, buson de golire, butelie, motor electric, presostat, manometru, orificiu refulare – evacuare. Sa analizam fiecare component in parte, astfel busonul de umplere este utilizat pentru a umple cu apa traseul de aspiratie si corpul pompei in vederea amorsarii; orificiul de aspiratie este necesar pentru a conecta teava de aspiratie; busonul de golire este special gandit pentru a goli pompa cu scopul de a o proteja impotriva inghetului de iarna; butelia are capacitatea de a inmagazina o anumita cantitate de apa intr-o membrana elastica de cauciuc alimentar, asigurandu-se in acest fel presiunea portivita intre diverse limite, in plus asigurandu-se astfel o functionare liniarizata a electropompei; motorul electric este agregatul care actioneaza pompa; presostatul este un comutator actionabil de catre presiunea apei din retea, el practic cupleaza sau decupleaza motorul electropompei in corespondenta cu valorile presiunii apei din retea. Presostatul este reglat din fabrica la urmatoarele valori: presiunea minima=1.5 bari, aceasta presiune fiind de altfel presiunea la care se cupleaza motorul hidroforului si presiunea maxima=2.8 bari, este vorba de presiunea la care motorul hidroforului este decuplat. Bineanteles ca valorile sunt reglabile, dar trebuie sa fiti atenti atunci cand le schimbati si sa o faceti in cunostinta de cauza; manometrul este cel ce ne indica presiunea apei din retea, insa sa nu credeti ca acest aparat ofera si informatii asupra presiunii aerului din butelie, care este o alta problema; orificiul de refulare asigura cuplarea tevii de refulare. Este recomandat de catre specialist ca imediat dupa acest stut sa fie montat un robinet cu bila care sa produca oprirea apei atunci cand este necesar.

Atunci cand instalati hidrofoare de mica adancime este bine sa aveti in minte urmatoarea schema tehnica: suportul tevii, vana, clapeta antiretur, cupla flexibila, teava scurta si dreapta, fara curbe, pentru a se evita formarea pungilor de aer, nivelul minim de apa si sorbul. De asemenea mai este util sa stiti atunci cand doriti sa functioneze in parametri optimi pompele de adancime ca este imperativ necesar sa respectati cu strictete diametrul interior al tevilor de pe traseul de aspiratie. Nu este bine sa folositi prea multe coturi sau fitinguri cu diametre interioare inferioare diametrului interior al tevii. Imbinarilor trebuie sa le asigurati o etanseizare perfecta si in fine sa montati tevile de pe traseul de aspiratie astfel incat sa se asigure o panta crescatoare catre hidrofor, pentru o mai buna aerisire a tevilor si a pompei.


hidrofor, pompa submersibila

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu