sâmbătă, 12 mai 2012

Ce e o tableta si ce poate face?

Dupa ce telefoanele mobile cu ecran tactil si functii avansate au facut furori pe piata de gadgeturi in ultimii 3-5 ani, o alta categorie incepe sa devina tot mai importanta pentru cei ce-si doresc gadgeturi mai interesante, si anume tabletele cu ecran tactil. Practic, tabletele au debutat in “lumea buna” dupa ce Apple a lansat primul iPad, pentru ca Samsung sa lanseze la putin timp Galaxy Tab 7. De atunci au trecut aproximativ 2 ani, dar piata s-a dezvoltat exponential de atunci.

 Asadar, ce este de fapt o tableta si care sunt caracteristicile care o fac deosebita de un telefon sau un laptop? Tabletele sunt mini computere cu ecrane intre 5 si 13 inci, care nu au tastatura, au ecran tactil, hardware indeajuns de puternic incat sa ruleze filme, browsere si unele jocuri, au module WiFi si chiar 3G si de obicei cantaresc doar putin mai mult decat un telefon si adesea mai putin decat un laptop. Tabletele sunt dispozitive gandite mai mult ca si gadgeturi pentru divertisment, tintite spre consumatori casual, desi unele tablete pot fi folosite pentru activitati profesionale.

Tabletele au “intarziat” sa apara pe piata pana acuma doi ani din doua motive, ambele tehnice: ecranele tactile si procesoarele low voltage nu erau indejauns de dezvoltate pana la acea ora pentru a oferi o experienta satisfacatoare. In acest interval, totusi, s-au dezvoltat foarte mult ecranele tactile, cele mai multe dintre acestea fiind capacitive, adica fiind capabile sa perceapa si sa inregistreze cu foarte mare precizie inputul utilizatorului. Ecranele resistive, care sunt mai ieftine, au culori mai proaste si sunt mai putin exacte. Apoi, procesoarele dedicate tabletelor au lipsit pana acum 2 ani, cand Nvidia a lansat seria Tegra, cipuri foarte rapide, dar care consuma putin, si care sunt capabile sa decodeze filme HD sau sa ruleze jocuri destul de pretentioase. Din acel moment piata de profil a explodat, sa zicem asa, multi producatori de top (Samsung, HP, Acer, Toshiba, Motorola) alaturandu-se celor cateva companii care deja erau pe piata.

Tabletele de generatie mai noua, care ruleaza pe procesoare Nvidia 2 si chiar 3 in curand si dispun de sisteme dedicate de operare, precum Android, pot inlocui cu succes un laptop. Aceste dispozitive pot rula filme si jocuri, pot fi folosite drept e-readere, pot fi folosite pentru a edita si scrie documente Word, de exemplu si multe alte lucruri care de obicei erau apanajul laptopurilor. Nu e de mirare ca foarte multi utilizatori isi intorc atentia spre piata tabletelor, mai ales ca exista multe companii care se intrec in oferte tablete. Tinand cont ca din ce in ce mai multi producatori se ocupa cu aceste gadgeturi, preturile continua sa scada, iar tablete cu performante decente pot fi cumparate pentru un sfert din pretul unui laptop.

Cand analizezi o oferta de tableta, trebuie sa tii cont de mai multe aspecte, cele mai importante fiind scopul utilizarii acesteia si pretul. Daca-ti doresti o tableta doar pentru a naviga pe net si clipuri Youtube, poti opta pentru tablete Archos sau Viewsonic, care au performante destul de bune fara sa coste prea mult. In schimb, daca ai nevoie de o tableta profesionista care sa ruleze pe Windows 7, ai de ales intre cateva dispozitive de la Lenovo si Acer, printre altele, dar asigura-te ca ai cateva sute bune de euro sau dolari de cheltuit. Dar poate cel mai important lucru e sa fii sigur ca ai nevoie de o tableta pentru activitatile tale zilnice, care s-ar putea sa fie de fapt acoperite foarte bine de un telefon de ultima generatie, caz in care trebuie sa consulti oferte de smart phone de pe piata, indeajuns de numeroase pentru a avea de unde alege.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu